Is de Begijnendreef in Herentals gered van totale kap? Neen. Wel een jaar uitstel.  Nnieuws sprak vanmiddag met hoogleraar dr. Hans Van Dyck (UCL).

'Tijd brengt raad, zo wil de zegswijze', zegt Van Dyck.

'De belangrijkste reden tot uitstel is wellicht van procedurele aard, maar het schept wel tijd en dus kansen om met voortschrijdend inzicht tot een beter en publiekelijk gedragen plan van aanpak te komen.

Zo kan ook in Herentals vorm gegeven worden aan een eigentijds en robuust toekomstig drevenbeheer dat meer oog heeft voor biodiversiteit en klimaat binnen een erfgoedkader.

Na de interventies met m'n collega-professoren Martin Hermy (KU Leuven) en Kris Verheyen (UGent) (red.: opiniestuk De Standaard, webinar, reportage Terzake) blijkt het dreefbeheer in een aantal gemeenten nu herbekeken te worden.

Het is uitkijken of stad Herentals dit ook effectief zal doen.

Herentals heeft er alle belang bij om in dit dossier, maar ook in vele andere dossiers, meer en beter rekening te houden met levenskwaliteit van de omgeving.

Er is groeiend besef dat biodiverse natuur daar een wezenlijk deel van vormt, ook in de stad. Het past voor een stad die zich als 'zorgstad' wil profileren om biodiversiteit en klimaatrobuustheid altijd hoog in het vaandel te dragen.

Maar daar komt kennis en techniciteit bij kijken.

Daarom dat we pleiten voor die laboratoriumfunctie om een nieuwe dreefbenadering enthousiast een kans te geven.

En er zitten nog meer belangrijke dossiers in de pijplijn waarbij verstandige keuzes met oog voor biodiversiteit en klimaat belangrijk zijn en grote troeven voor de stad kunnen zijn (park Le Paige, herinrichting Olympiadelaan, ...)'

Prof. dr. Hans Van Dyck - Behavioural Ecology & Conservation Group, Earth & Life Institute, UCLouvain.

'Om onze bezorgdheid tegen de geplande kaalkap van de eiken op de Begijnenvest te uiten, gaan we elke 2e en 4e zondag van de maand samenkomen om er te picknicken', klink het bij de actievoerders.

Guy Verellen / foto Johan Temmerman/ luchtbeelden P. Smans / Nnieuws.